Navkljub upadu prodaje cene nepremičnin še vedno naraščajo

Čeprav so na četrtletni ravni cene stanovanjskih nepremičnin narasle za 1,9%, na letni pa za 7,4%, se je število prodaj rabljenih stanovanj zmanjšalo, najbolj opazno - za petino - v Ljubljani.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se na četrtletni ravni po prejšnjem četrtletju, ko so se znižale za 8,4%, znova povečale, tokrat za 3,0%. Največji prispevek k tej rasti so dali nova stanovanja, katerih cene so zrasle za 4,7%, medtem ko so se cene novih družinskih hiš znižale za 2,0%.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so medtem na četrtletni ravni narasle za 1,8%. Cene rabljenih stanovanj so se povečale za 2,3%, cene rabljenih družinskih hiš pa za 1,1%. Največja rast cen rabljenih stanovanj je bila opazna predvsem v Ljubljani z okolico, v Mariboru pa so se cene znižale.

Na letni ravni je rast cen stanovanjskih nepremičnin znašala 7,4%. Najvišjo rast so beležile cene rabljenih družinskih hiš, in sicer za 11,2%, sledile so cene rabljenih stanovanj z rastjo 6,1%, medtem ko so cene novih družinskih hiš nekoliko padle za 0,3%. Cene novih stanovanj so se znižale za 0,2%.

V drugem četrtletju je bilo prodanih 2.421 stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je znašala 338,0 milijona EUR. To je približno enako kot v prejšnjem četrtletju, vendar za tretjino manj kot v istem obdobju lani.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo še posebej nizko v zadnjem letu in pol, ko je bilo prodanih 2.386 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, s skupno vrednostjo prodaje v višini 330,1 milijona EUR. Prodanih je bilo le 35 novih stanovanjskih nepremičnin v skupni vrednosti približno 7,9 milijona EUR.

Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/11368