Poka nepremičninskega balona ne bo

 

Geodetska uprava Slovenije je v poročilu o nepremičninskem trgu za leto 2022 ugotovila, da so cene stanovanj in hiš, kljub ohlajanju na trgu, še vedno rasle in dosegle nove rekordne ravni.

Kot je zapisano v poročilu, ki ga je Geodetska uprava RS (GURS) objavila se je število sklenjenih kupoprodajnih poslov v lanskem letu zmanjšalo za 5 do 10 odstotkov, kar kaže na postopno ohlajanje trga. A kljub temu so cene ponovno zrasle in dosegle nove rekordne ravni.

Konec gradbene ekspanzije

Število tržnih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami se je na ravni države v primerjavi z letom 2021 zmanjšalo za 10 odstotkov. Zmanjšanje števila transakcij je bilo zaznati v vseh večjih mestih. Število transakcij z zemljišči za gradnjo se je zmanjšalo za dobrih 15 odstotkov, kar gre pripisati manjšemu povpraševanju zaradi visokih cen zemljišč in visokih gradbenih stroškov ter manjšanja kupne moči prebivalstva, kaže pa tudi na postopno zmanjševanje gradbene aktivnosti v bodoče. V Ljubljani se sicer na veliko gradi in načrtuje nove stanovanjske projekte, v ostalih največjih mestih pa se lahko zgodi, da se bo zaradi ohladitve trga in visokih stroškov gradnje večja gradbena ekspanzija ustavila.

Prešli smo v fazo upočasnitve trga

Lani se je na slovenskem nepremičninskem trgu nadaljevala tudi visoka rast cen nepremičnin. Cene stanovanj so v primerjavi z letom 2021 nominalno zrasle za 19 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb 17 odstotkov, cene hiš pa za 12 odstotkov. Na tako rast cen v letu 2022 je vplivala predvsem izredna rast cen v prvi polovici leta, medtem ko se je rast cen v drugi polovici leta umirila. V drugi polovici lanskega leta so cene stanovanj v največjih mestih praktično stagnirale. Glede na upad števila transakcij, rekordne cene nepremičnin in manjše povpraševanje po zazidljivih zemljiščih se zdi, da je bil v Sloveniji že v prvi polovici leta 2022 dosežen vrh nepremičninskega cikla in smo prešli v fazo upočasnitve trga.

Kdaj pocenitve stanovanj?

Visoke cene nepremičnin in višanje obrestnih mer še naprej zmanjšujejo plačilno sposobno povpraševanje prebivalstva in investicijsko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah. Zato je pričakovati, da se bo ohlajanje nepremičninskega trga nadaljevalo tudi letos. Prav tako je pričakovati, da se bo visoka rast cen stanovanjskih nepremičnin ustavila. Ponekod bo verjetno prišlo do stagnacije ali celo rahlega upada cen stanovanjskih nepremičnin, predvsem na sekundarnem trgu.

Poka nepremičninskega balona ne bo

V glavnem mestu, ki narekuje trende na slovenskem nepremičninskem trgu, zaenkrat povpraševanje po novih stanovanjih še vedno presega ponudbo in se je večina novih stanovanj prodala že v predprodaji oziroma v času gradnje. V zadnjem času pa je že zaznati manjše zanimanje za rezervacije stanovanj, ki so trenutno v gradnji. Ko bo na trgu večja količina novih stanovanj, ki so se že začela graditi ali se začetek njihove gradnje načrtuje v kratkem, bo ponudba presegla plačilno sposobno povpraševanje. Takrat lahko po mnenju GURS-a pričakujemo padec števila transakcij na stanovanjskem trgu. Poka nepremičninskega balona v smislu nenadnega velikega padca cen nepremičnin pa ni pričakovati ocenjujejo na GURS-u.

 

Zato vam za lažjo odločitev o nakupu nepremičnine predstavljamo nekaj zanimivih opcij:

Za vaše konkretno povpraševanje smo za vas na voljo na info@mreza.com.

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/642a7d633448a/poka-nepremicninskega-balona-ne-bo