OD 1.JULIJA 2023 NEKATERI LAŽJE DO KREDITA

Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo znašal 745 evrov namesto trenutnih 915

Kot je za televizijo Slovenija pojasnil viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc, Banka Slovenija po novem pripoznava kreditno sposobnost tistemu ozkemu krogu ljudi, ki te možnosti trenutno nimajo, pa so po strokovni presoji Banke Slovenija sposobni odplačevati določen znesek kredita. Gre za osebe, katerih neto plača se giblje nekje med minimalno in povprečno plačo in pri katerih so bili doslej ti zneski omejeni s 76 odstotki minimalne plače.

 

Po novem bodo pri izračunu letnega dohodka potrošnika upoštevali tudi otroški dodatek in nekateri drugi socialnovarstveni prejemki, ki so bili do zdaj izključeni.

 

Uvedli bodo enotno omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom posojilojemalca. Ta bo po novem postavljen v vrednosti 50 odstotkov ne glede na višino dohodka. Ob tem bo znižala tudi odstotek dovoljenih preseganj znotraj te ravni, in sicer z desetih odstotkov na tri odstotke.

 

Po izračunih Banke Slovenije se bo pri potencialnih kreditojemalcih z nizkimi dohodki kreditna sposobnost povečala, medtem ko za tiste z višjimi dohodki sprememb praktično ne bo. Maksimalna anuiteta bo za tistega z neto dohodkom 878 evrov znašala 133 evrov, za tiste z med 1000 in 1500 evrov pa bo okoli 170 evrov. Razlike za tiste, ki imajo nad 1800 evrov dohodkov, praktično ne bo.

 

Po ocenah Banke Slovenije ta ukrep ne bo občutno povečal povpraševanja po posojilih, saj je kreditojemalcev z zelo nizkimi dohodki relativno malo. Predpisani ukrepi so minimalen standard, ki ga morajo banke upoštevati. Ali ga bodo, je odvisno od poslovnega modela bank.

 

 

 

 

 

DS07052023

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/banka-slovenije-je-omilila-zahtevane-pogoje-za-pridobitev-posojila/670944#&gid=1&pid=2